Martin Fendrich aktualne.cz

Martin Fendrych – Jsme černí pasažéři i v EU, nejen v NATO. Vláda Brusel bojkotuje, riskantní a hloupé

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se zasedání ministrů spravedlnosti neúčastnila ani jednou. To je slušně řečeno zvláštní, je to bojkot. Nevím, jak je na tom Benešová s angličtinou, ale o to nejde, může tam vystupovat prostřednictvím tlumočníka. Ona však dává najevo masivní nezájem. Jako bychom si v oblasti práva a spravedlnosti vedli kdovíjak suverénně. Přitom máme prezidenta, který nebere vážně ústavu, a premiéra, který se plácá v obřím střetu zájmů a je obviněn z dotačního podvodu. Nejvyšší státní zástupce nedávno oznámil složení funkce, neboť čelí tlaku Benešové.

V oblasti spravedlnosti jsme všechno jen ne preminti. Propadající záškoláci, kteří jako by do EU ani nepatřili. (Další dva státy evropsky toxické V4 jsou na tom podobně, Poláci a Maďaři.) Nevíte, jestli je Benešová líná, nebo jestli chce dát zemanovsky najevo, že na EU kašle, že my si to tu děláme všecko nejlíp. Nebo jestli se jen stydí, že neumí jazyk. Netuším, ale škodí nám. Vypadáme (podobně jako v NATO, kde neplatíme, co jsme se zavázali platit) jako černí pasažéři. Pasažéři s nataženou rukou: sypej, Brusele, dotace a s ničím nás neotravuj.

Za nás se zřejmě nejvíc účastní premiér Babiš zasedání Evropské rady. Jenomže tato česká účast má své velké nedostatky. Babišův střet zájmů, o kterém ví každý. Babišův postoj k pomoci zemím trpícím přívalem uprchlíků a jeho odmítání přijmout je. Babišovo „rebelování“ v rámci překonané, pro nás dnes již doslova nebezpečné, škodlivé V4. Vidíme, jak Babiš není s to vyjednat, co potřebujeme (viz třeba druhou vlnu rozdělování vakcín). A bude se to zhoršovat.

Andrej Babiš na začátku svého vládnutí mluvil o „vládě odborníků“, o tom, jak on přinese do politiky firemní profesionalitu (zatím to funguje jen naopak, jeho vládnutí prospívá Agrofertu a jeho osobnímu majetku), „nejsme jako politici“ a podobné výkřiky. Výsledek strašný. Stali jsme se osinou v zadku EU, pomalu se posouváme na úroveň Orbánova Maďarska (a víme, že Viktor Orbán je Babišův vzor).

celý článek na aktualne.cz

pozn. název bych upřesnil takto: „řada vládních politiků a úředníků jsou jako černí pasažéři i v EU, nejen v NATO“

Já osobně to neflákám (myslím, že pan Fendrych také ne). Snažím se poznávat evropské státy, chovám se slušně, snažím se (re)prezentovat Česko, jak jen to jde.  Učím se cizí jazyky, cizincům u nás ochotně poradím. Líbí se mi vyspělá kultura u našich „západních“ sousedů. Nemám problém vzít si to dobré, co u nich funguje za příklad. To samé budu od dnešního dne vyžadovat i od naší politické reprezentace :).

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika